Men så mycket till gräsmatta har vi ju inte så här års - om man nu ska vara ärlig. En geggig, grönakting och rätt skräpig yta är vad den är. Fullt av fågelfröskal, pinnar och så en massa barr från julgranen dessutom. Men mer än så kan man ju faktiskt inte kräva av sin gräsmatta såhärårs. Så jag delar ändå M:s glädjde över att se den igen.
Ja, sedan ett par dagar tillbaka så droppar, rinner, porlar och regnar det här hos oss. Och det känns ju alldeles exotiskt efter all snö och kyla. Eftersom tjälen inte släppt på långa vägar, så ligger såklart allt smältvatten och regn kvar uppe i markytan - och gör världen väldigt geggig och sumpig. Men också vacker:
I isen under smältvattnet syns fortfarande att rådjuret varit här:
Och jag tänker på att skollovet som varit denna vecka inte bara kallas för sportlov, utan också för vårvinterlov - en passande benämning i år. För visst är det vår i luften. Men isen är inte längre bort än vad den är när man är på schlagerfestivalgenrep på Malmö Arena (som vi var igår) - sitter man på parkett blir man snabbt iskall om fötterna eftersom isen finns bara preciiis under golvet. Som tjälen just nu under gräsmattan.
Jag tittade till våra snödroppar idag - dessa fantastiska växter. Trots all snö som varit, är de alldeles fulla i knopp! Hoppfullheten själv. Julrosorna är också knoppiga - och jag väntar och längtar efter blomningen.
Och över åkrarna häromkring drar sej nu snön tillbaka alltmer:
Här inne har jag sett till mina näst intill uttorkade krukväxter idag. Jag har pysslat med mina orkidéer, ordnat med gödsel till mina amaryllisar som jag sparat sedan i julas (ser riktigt fina ut ihopsamlade i tvättstugefönstret tills de kan få komma på grönbete på komposten när graderna är vänare för dem). De krukväxter som ska planteras om och delas har jag köpt ny jord till idag (jag hittade ingen miljömärkt blomjord - trist, Blomsterlandet!). Azalean är putsad och jag har investerat i två nya kornettblommor - en karmosinröd och en vit. Jag kan inte låta bli att älska denna levnadsglada, friskt gröna och blomvilliga krukväxt (även om den ibland är lite svårflörtad). Mormor hade sådana - hennes var oftast koboltblå eller lila och hon hade en fantastisk hand med dem.
Och så är ju bokrean här. Min förutseende mamma har köpt en bok till mej och jag kan inte annat än likna den vid en växtbibel - Könemans "Botanica". Med sina noggranna och matnyttiga beskrivningar av över 10 000 trädgårdsväxter är den en klippa för en trädgårdsfantast - hur har jag klarat mej så länge utan den? Dessutom är den fantastiskt vacker - utsidan är full av färgsprakande höstlöv med en grön rygg och så är den stor och rejäl.
Jag har också köpt "Gabriellas trädgård" av Gabriella Dahlman. Vi som läser "Allt om trädgård" har ju läst Gabriella förr och boken är en fröjd av odlarglädje, roliga tips och vackert fotografi. Det är alltid så roligt med böcker som ger inspiration och det gör Gabriellas med besked.
Mina odlingsbäddar tittar nu fram igen under snön - de var också kvar! Tjälen biter sej fast i dem fortfarande - denna fantastiska jordbrukare. En bra tjäle gör ett grävjobb åt en så som man aldrig själv lyckas med den sysslan - jorden blir jämn och fin och blandar sej bra med humus och sand. Alla sega klumpar sprängs sönder och blir till fin odlingsjord som det bara är att kratta lite i innan sådden. Så jag är glad över tjälen - trots all gegga.
Kaninerna har varit extra hungriga i år i all snön. Här i Malmö har de skadat många träd genom att gnaga av barken i ren och skär överlevnadsinstinkt. I vår trädgård har de inte gjort så stor skada - mer än på fikonbusken. Den är nästan helt ringbarkad på ett par ställen. Och jag sörjer redan. Och ska köpa sånt där medel man kan pensla på och hoppas på att jag inte behöver sörja mer. Men jag kan ädnå inte låta bli att förstå att de har varit hungriga och haft det svårt i vinter, dessa gossiga barkätare. Vår malört har också blivit illa tilltygad, men den klarar sej alltid. Och skulle just den plantan dö, så kommer det ju ett antal andra sådana lite varstans. En gång med malört och du lukar alltid malörtsplantor när du drar ogräs.
I hästhagen utanför har vi haft is länge nu, men inte längre. Nu har vi istället en stor damm där med en botten av is. Rolig att vada i, tycker sonen M. och grannkompisen L (två gånger - extrabilden ville inte tas bort...):
Och utanför fönstret trummar regnet på rutan. Tänk ändå, vad man kan sakna regn!