Så länge får jag passa på att njuta av kardborrens förställningar i vårsolen (jag och steglitsen som ibland kommer hit och kalasar på fröna inuti):
I förrgår såg vi den första staren här. Den åt på en talgboll vid vår fågelmatning. Och igår hade den med sej två kompisar till. Hela dan idag har jag hört deras speciella svirrande och klickande sång från linden rakt över gatan - ett vårtecken så gott som något. Jag säger verkligen: "Välkomna, välkomna - vad jag har saknat er!" De brukar bygga bo under takpannorna på vår takkupa utåt hästhagen och hör verkligen till våren och försommaren hos oss. Här sitter de tillsammans med en berfink och solar sej i linden (lite suddigt, men ändå):
Annars är här rätt lugnt vid fågelmatningen just nu. De flesta bergfinkarna har dragit någon annanstans även om ett tiotal har dröjt sej kvar. Inte heller koltrastarna är här lika mycket på mornarna längre. Men stararna - de är här! Tillsammans med fasanerna, talgoxarna, blåmesarna, pilfinkarna, gråsparvarna och hackspettarna (och en och annan stenknäck med för den delen - denna papegojliknande jättefink). Och under matningen ser det så lagom trevligt ut just nu - en enda gegga av smält snö, tomma fågelfröskal och annat skräp:
Men så får det vara ett tag till - tids nog går det ju förhållandevis lätt att räfsa upp eländet och förpassa det till komposten där det blir bra jordförbättring. Dessutom går det inte att fixa till nu - det känns som att gå på något som flyter när man går över gräsmattan. Tjälen gör att vattnet stannar uppe i markytan och det verkar som om gräsmattan nästan guppar ovanpå både tjäle och vatten. Att den klarar sej!
Snödropparnas knoppar sväller och visar sej nu tydligt (trots att de inte står i ett särskilt varmt läge, utan solitärt i dungen utanför). Vintergäcken visar sej också - de ser lika förunderliga ut som alltid med stjälken som är alldeles böjd när de är nyfödda. Vintergäck som ju betyder snödroppe på danska. Här är både snödroppar och vintergäck i svensk (och dansk) version:
Snödropparnas knoppar sväller och visar sej nu tydligt (trots att de inte står i ett särskilt varmt läge, utan solitärt i dungen utanför). Vintergäcken visar sej också - de ser lika förunderliga ut som alltid med stjälken som är alldeles böjd när de är nyfödda. Vintergäck som ju betyder snödroppe på danska. Här är både snödroppar och vintergäck i svensk (och dansk) version:
Här inne har jag fixat fram allt som behövs för att så basilika - för nu MÅSTE jag få ner någon form av frö i en kruka jord! Basilika fungerar ju alldeles utmärkt då - klarar sej bra som krukväxt i fönsterkarmen tills den kan vara utomhus (när temperaturen är över 7 plusgrader - annars fryser den). Och tills dess han man färsk basilika att frossa i - räcker gott i väntans tider.
Jag har också vintergäck, pärlhyacinter och blå iris i en zinkkruka på bordet - som att ha hela våren bredvid sej när man äter (till S:s stora förtret - det är ju i vägen när han läser tidningen - tur då att just den våren är mobil). Fast jag tror att han njuter han med.
Det börjar också hända saker med en och annan trädknopp. Björkarna skiftar i lila och alarna med. Kastanjens knoppar sväller och har blivit alldeles klibbiga som de ju blir innan det är dax för dem att slå ut. Här är en i vår trädgård (knoppen sitter på en kastanj som vi drivit upp själva från en kastanj som vi plockat vid pildammarna, jag och barnen):

Och soliga vårkvällar infinner sej det där alldeles speciella vårljuset - både varmt och kallt på en gång, vänligt, lite smådisigt, transparent och nästan som om man hade målat det med akvarellfärger. Härligt, härligt! Jag blir alldeles rörd när jag ser det - tänk att våren ändå är här igen! Och att vi har nästan hela våren framför oss - kan det vara bättre? Jag läste någonstans att man är lyckligast precis innan man åker på semester - när man väl är iväg avtar lyckan och den sitter inte i så länge när man har kommit hem igen.
Så måste det vara med våren med. När man väl är mitt uppe i den är det så lätt att stressa runt med allt som behöver göras att man helt glömmer att bara vara mitt uppe i den - och att njuta. Och efter våren kommer ju sommaren. Även om jag har mina lyckorus på sommaren med, så tror jag ändå att ett av de starkaste är just nu - när jag ser att det verkligen har vänt och att vintern börja släppa taget.
Och hasselns hängen börjar bli mjuka - snart ser de ut som gula, dammiga bananer:
Och i vår ska jag verkligen passa på att njuta ofta - mitt i allt det härliga!
Hej Petra,
SvaraRaderaNu har jag varit inne på din fina blogg och som alltid mycket trevlig läsning. Känner igen det du skriver om geggan av solrosfrön och skal som ligger på marken under fröautomaterna. Koltrastarna har varit värst på att bara putta ner mat på marken med både näbben och fötterna, som om sprättandet av maten är det roligaste dom vet. Det är som sagt mindre fåglar vid matningen men fortfarande kommer många steglits, grönfinkar och bergfinkar men så fort snön smält bort far bergfinken norr över. Hur det är med steglitsen vet jag inte men grönfinken blir ju kvar här i skåne. Det har plötsligt dykt upp två gulsparvar vid min matning, jag har knappt sett dem under hela vintern och härom dagen kom en liten grönsiska. Skall bli spännande att se om flyttfåglarna som kommer tillbaka nu i mars och april kommer till matningen. Enligt ornitologiska föreningen skall man fortsätta att sätta ut mat då flyttfåglarna kan behöva mycket mat efter sin långa resa.
hoppas du har det bra.
hälsningar
Patricia Nordforss
Hej Patricia!
SvaraRaderaVad kul att du kommenterat - och att du uppskattar min blogg :-) !
Ja, jag har det bara bra. Basilikafröna är i jorden och jag har precis köpt hem 25 kg solrosfrön till fåglarna. Jag ska också fortsätta att mata ett bra tag till.
Vad kul att du har gulsparvar! Jag har inte sett en enda på hela vintern här. De brukar dyka upp - så jag hoppas. Har du någon stare hos dej än? Helgens fotoprojekt för mej är att få till bra bilder på dem - så att man ser alla pärlorna som verkar finnas i deras fjädrar. Det blir bra övning med objektivet :-).
Må riktigt gott!
/Petra
Hej Petra
SvaraRaderaNej jag har inte sett några starar, äter de solrosfrön. Här uppe går det knappast att få tag på fågelmat allt är slut men som tur är köpte jag in lite extra för några veckor sedan så jag har drygt 20 kilo solrosfrön kvar. Det ligger så mycket oätna frön på marken som koltrastarna skuffat ner säkert flera kilo. Och nu tänker jag låta det ligga så får fåglarna faktiskt äta lite av det. Hur gör du låter du dem picka det som finns på marken trots att det finns risk för sjukdomar men vad skall man göra det hamnar ju alltid frön på marken och vissa fåglar gillar ju inte att sitta på automaterna. När det blir varmare skall jag städa undan lite. Gulsparven kom och jag slängde ut lite havre så nu har de kommit några dagar i rad. De är så söta. Kul att du gillar att hålla på med trädgården. Jag har stora ambitioner varje vår att göra någonting med mitt lilla grönsaksland men det verkar som om jag inte kan få någonting att växa ordentligt. Mina hundar tar också mycket tid. Jag tränar agility med min storpudel. Har ni hästar jag uppfattade det som att ni har hästhagar eller har jag fått det om bakfoten.
hälsningar
Patricia Nordforss
Hej igen!
SvaraRaderaJa, jag trodde inte heller att starar åt solrosfrön - men hos oss gör de det :-) ! Jag lägger också faktiskt alltid lite frön på marken åt fåglarna (trots sjukdomsrisker - de ser friska ut) och de verkar äta upp det mesta efterhand - är mest skal som blir kvar här. Och hästar har vi - fast inte våra. Vi bor ju nära Jägersro och har ett par kuskar och stall precis intill, så våra allra närmaste grannar är travhästarna i hagen.
Idag har hackspetten varit här flera gånger och jag har beskurit vårt stora äppleträd - en av de roligaste sysslor som jag vet :-) ! Och igår morse sjöng koltrasten för oss - i tiogradig kyla. En sann optimist.
Min filosofi med trädgård, är att den ska vara mest till lust och inte kännas som en börda. Då förlorar den liksom grejen, tycker jag. Kanske det fungerar för dej om du bestämmer dej för att börja med att bara så tre saker i ditt tädgårdsland och att vilja ta hand om det hela odlingssäsongen :-)?
Må gott!
Petra