Så skriver vi då augusti. Skymningen faller tidigare, getingarna surrar, äpplena sväller, fjärilarna fladdrar kring syrenbuddlejan - och det där speciella sensommarlugnet smyger sig på.
Jag älskar augusti. Juni och juli är underbara månader, men har ett betydligt högre tempo. I juni exploderar trädgården och odlarsysslorna - frön som ska sås, ogräs som växer helt ohämmat och växter som behöver tuktas. I juli är många lediga och vår sociala tid infaller. Det är så härligt att umgås med alla vänner och släktingar - men det innebär mycket planering, matinköp, kockande och ett antal diskmaskinstömningar. I augusti släpper kraven på att utnyttja varendaste sommarminut och en alldeles särskild lunk inträder. Jag njuter.
Idag har jag röjt lite i våra odlingsbäddar - klippt bort övervuxen sallad och sått ny. Jag har sått isberssallad och vintersallad som klarar några minusgrader. Jag har också påtat ner sockerärter och märgärter som inte blivit sådda tidigare - så jag hoppas på en lååång och varm höst. Jag gödslar upp med lite ny kompostjord innan jag sår. Vi är i stort sett självförsörjande på jord - en vidunderligt kretsloppsansluten känsla att tillverka sin egen jord. Här är odlingsbäddarna efter dagens remake:

När jag fixar i trädgården, blir jag allt bättre på att ta pauser. Det är ju då man njuter riktigt av trädgården. Att sitta och läsa i en solstol vid citronmelissen och höra humlorna surra är alldeles bedåriskt. Här är mitt läsbord:

Jag har också skördat en del. Häromdagen plockade jag ett kilo svarta vinbär på en kvart - otroligt mycket bär i år! Jag kokar Hirams svartvinbärssylt av dem - kokar bären med 5 deciliter vatten och tillsätter sedan ett kilo socker. Är bären lite omogna behövs inte pektin eftersom svarta vinbär innehåller bindande ämnen (vilka vet jag inte). Mina bär var lite för mogna så jag har en rinnande sylt i år - men ljuvligt god!
Jag ha också börjat skörda brytbönor. De ger bra i år och på cirka 1 meter får vi vid varje skörd precis lagom till en middag. Väldigt goda bönor som rekommenderas - de heter "Maxi" och är ett ekologiskt frö från Impecta.
Potatisen fortsätter att ge bra och vi njuter av våra delikatessorter. Verkligen kul med flera sorter att jämföra mellan.
Här är dagens skörd av lök, morötter, potatis och bönor:

Rosorna har verkligen älskat årets värmesommar - våra har blommat (och blommar) som aldrig förr. Till och med våra nysatta rosor har blommat - ljuvliga gammeldags små rosenbakelser som doftat fantastiskt. Klätterrosorna "Nex dawn" har också haft ett kanonår och blommar fortfarande. Idag har jag gödlsat alla rosorna för att de ska orka med att fortsätta blomma. Jag plockar brunnen hästgödsel i hagen utanför och blandar med lika delar kompostjord - riktigt dundermedel för utmattade rosenplantor. Dessutom ett närproducerat och ekologiskt alternativ till köpt rosgödsel.
Hästgödel, kompostjord och nässelvatten är hörnstenarna i vår gödsling. Nässelvatten gör jag genom att låta nässlor stå i vatten i ett par veckor. Det stinkande vattnet som då bildas är otroligt bra att gödselvattna tomater, pelargoner, rabatter och perenner med. Jag blandar cirka en tiondel nässelvatten i vattenkannan. Det stinker - men det är det värt. Förra året fyllde granntjejen en vattenpistol med nässelvatten - som hon sprutade på sej själv. Det tog evigheter innan hon luktade normalt igen - inte att rekommendera! Men kanske är det därför som hon har växt så det senaste året?
Rosor som är fina hos oss just nu, är våra tre enorma plantor av "The fairy". Den är precis så fantastiskt som ofta sägs - bara blommar och blommar och blommar ända tills frosten tar de sista blomklasarna. Här blommar den vid vår altan:

Och så hoppas jag på regn. På sex veckor har vi fått knappt tio millimeter. Men under tiden vandrar jag runt med vattenkannan och vattenslangen. Alltid redo!