måndag 31 augusti 2009

En bemärkelsedag

Idag är en speciell dag. Inte bara för att jag fyller år (och har fått nytt objektiv till kameran - NU ska här bli närbilder!), utan också för att jag har en nästan helt orörd och oläst "Allt om trädgård" framför mej -yessss! Jag har provat ett antal trädgårdstidningar, men ingen slår gamla hederliga AoT! De flesta andra är, i min smak, alldeles för grunda när det gäller odling och alldeles för trendiga och inredningsfixerade. Inga egenodlade plantor i dem inte - utan deras budskap är mer av typen: "Köp en klatchig dahlia som matchar nya PH-lampan", typ. Jag vill hellre ha en lampa som lyser upp mina frösådder i mars, liksom... Dessutom är det ju då det verkligen är mörkt - inte nu när dahliorna blommar.


I dungen precis utanför vår trädgård växer både hagtorn och hylle - verkligt trevliga bekantskaper (och rufsigt effektfulla bakom vår hagtornshäck som jag är noga med att hålla ansad - just för kontrasten). På våren är de otroligt vackra - hyllen är tidig med att slå ut och sedan kommer hagtornet. Hagtornsblom är vidunderligt och doftar starkt av honung och - mysk, nästan. Nu när hösten närmar sig, är bären härliga - hagtornet som börjar bli orange och hyllets blårödsvarta. Såhär ser hyllebären ut genom mitt nya objektiv:


Och vår altan är så fin i regnet. Jag gillar vår röda byasten när den är våt - blir så härligt mörkt röd då. Och så är regnet fantastiskt bra för våra potatis som jag satte i början av juli. Nu blommar de - snart har vi nypotatis igen!

lördag 29 augusti 2009

Sensommarbuketter och tigertomater

Jag har skaffat mej en väldigt trevlig morgonvana. När jag hämtar tidningen innan frukosten, brukar jag alltid gå förbi mina tomater. Nu när de mognar, tar jag en "Gardener´s delight" (de är flest, mognar snabbast - och väldigt goda) och äter på väg till brevlådan. En härlig känsla att starta kroppen med en egenodlad, ekologisk och solmogen tomat. Och det är inte bara "Gardener´s deligt" som mognar nu - "Tigerella" kommer starkt och jag och familjen har ätit ett antal tigertomater var (dotterns namn på "Tigerella"). Och det är en riktigt god sort! Det är dessvärre lite sämre med "Moneymaker", tycker jag. De mognar också nu, men det är inte mycket till smak i dem faktiskt. Men de har detdär härligt mjälla fruktköttet som bara egenodlade tomater har. Såhär ser mina tomater ut (kolla in de randiga "Tigerella" - som är orangeröda när de är mogna...):





Det är fortfarande en hel del som blommar i min trädgård och jag plockar buketter för att njuta maximalt av sensommarfägringen. Det blir härligt när de pastelliga sommarfärgerna blandas med de mer jordiga och intensiva höstfärgerna. Luktärtorna (som jag sådde lite sent i år) har kommit igång fint och är såå fina i färgerna i år. Såhär ser de ut på vårt sidobord:



Och nu kommer också två av mina favoriter - astrar och krysantemum. Jag bara älskar deras milda - men ändå så rikliga! - höstfärger. Och visst förstår man varför denna (på bänken i köket just nu) heter strålaster:





Chilin (Chayenne long slim heter den) har jag också börjat skörda. Den är perfekt till att marinera räkor med (tillsammans med vitlök, lime, salt, peppar och olivolja - som Ernst Kirschsteigers kräftor på TV) - och mindre bra att få i skärsår på fingrarna (ajajaj - vad det svider!). Såhär ser de som jag skördade idag ut i min hand:


Chiliräkor och nybakat bröd med kryddor från trädgården (dragon, persilja och rosmarin) i ska vi äta ikväll. Och grillad lax. Och något med spetskål - en av mina absoluta favoriter (måste så det nästa år - ska satsa på kål då, tänkte jag). Kålen med min egna charlottenlök (den vackraste löken - rosagröngulvitskimrande små ljuvliga lökar med alldeles lagom mild löksmak i) - ja, så får det bli.

söndag 23 augusti 2009

Tomatfärg och kattatvätt

Det är så ljuvligt att vara borta en hel dag på trevligheter (svampplockning med familj och moder, som idag till exempel) - och sedan få komma hem till sin TRÄDGÅRD på kvällen! Och det är något alldeles speciellt med skymningen i trädgården. Ljuset avtar, skuggorna blir längre och färgerna försvinner alltmer. Ikväll lyste de vita astrarna i de sista solstrålarna och hästarna utanför blev till siluetter mot himlen. Sådana kvällar går det trögt med att gå in - klockrankan behöver ju bindas upp (den hade farit ner i blåsten häromdan), fågelbaden fyllas på - och de nya plantorna jag fått av mamma idag planteras. Sammetshortensia, djävulsbuske och humleblomster heter plantorna och de kommer från mammaväninna i Värnamo - så kul med en trädgårdsintresserad mamma med sådana väninnor! Här är plantorna i väntan på sina nya växtplatser:


Sammetshortensian är just nu jordslagen i löklandet i väntan på att jag (och till viss del maken) har funderat ut var den ska planteras. Sådan tankeverksamhet är väldigt rolig.

Tigerellatomaterna är nu inte längre gula som precis innan de blir röda. Nu är de orange - som de ju faktiskt egentligen är precis, preciiis innan de blir röda och mogna. Jag väntar och väntar - och lär mej mer om tomatmognadsfärger under tiden. Och passar på att äta en Tigerella hos modern så länge - hon fick en planta av mej i våras och den bor fint i växthus och har mogna och supergoda tomater (mitt växthus finns bara i mitt huvud, än så länge...).

Det är inte alla år det blir något av basilikan hos mej (jag har den på altanen) men i år är den härligt fin. Både den röda och den gröna har jag skördat massor av - till allt möjligt. Igår använde jag lite till att fylla vitt matbröd med. Väldigt gott att göra tillsammmans med soltorkade tomater och ost. Och basilikan i krukan blommar - inte alla år som den hinner göra det, minsann. Så jag njuter - mmm!

Njuter gör vi också av ruccola - en klippa bland sallader! Jag sådde den i juni, använde massor, klippte ner den i juli, den växter upp igen, jag använde massor igen och klippte ner den en andra gång. Nu kommer den fint igen - otroligt! I helgen har vi använt ruccolan till pasta carbonara (å, vad gott det är med hemmagjord pasta - jag hade nästan glömt...) och till svampomelett ikväll. Svampen hittade vi i skogen, en del såg ut såhär:



Och i morse kunde jag sitta i solen och läsa tidningen. Dessa augustimornar som har hög, klar luft med ett och annat höststråk i - alldeles ljuvliga i kombination med värmande solstrålar! Och med en Kvarnbytiger strykandes kring benen. Vi har andelskatt - ett bakben på grannarnas Morris tror jag är vårt. Vi passar i alla fall gärna både honom och grannhus vid behov. Och jag undrar hur Morris ser på oss - de där människorna som inte riktigt är mina, men ändå är här? Som ett slags hangarounds, kanske? Här är tigern i färd med skönhetsbestyr:


Och det är verkligen så att han tillför trädgården något - en alldeles speciell närvaro. Ja, andleskatt är att rekommendera - och det tycker jagtrots att jag ju är en hundmänniska egentligen. Men det kräver en trevlig andelskatt.

fredag 21 augusti 2009

Halskrassel och kråssmörj

Jag har varit krasslig ett par dagar (ilsket halsont och febrig - usch!) men har trots det varit i min trädgård. Det är ljuvligt att ibland inte ORKA att göra något - mer än att bara sitta och njuta. Det ska jag göra oftare - inte bara när jag är sjuk. Och vem vet - då håller jag mej kanske friskare... Jag har också tuggat i mej timjan - det sägs vara antiseptiskt och lenande. Och - det kanske är inbillning - men det smakar allt lite hostmedicin om färsk timjan. Och jag kan intyga att det lenar såriga halsar. Och att det - vid varm väderlek - är hälsofrämjande att äta frukost här under vårt äppleträd:



Nu har jag snart mogna randiga Tigerella-tomater. Nu är de sådär härligt gula som de är precis innan de blir ännu härligare röda - och mogna. Jag väntar - och dreglar nog lite under tiden... Fortsättning följer så fort jag kan sätta tänderna i den första.



Mina nakenfröpumpor växer - och växer - OCH VÄXER! Alldeles grönstrimmiga och väldigt vackra. 6-7 pumpor får jag på tre plantor - inte illa! Såhär ser de ut:



Mina perlargoner gillar inte riktigt regnet - men blommar på ändå. Mina plantor av "Raspberry ripple" som jag sådde ifjol och övervintrade i garaget är nu jättefina och börjar bli stora också. Och blommonra är SÅ fina - man förstår verkligen varför de fått sitt namn:



Och ikväll ska det ätas lamm - tillagat på grillen i trädgården, såklart. Jag har snöat in på att använda klotgrillen så som det verkligen är tänkt - utan glöder direkt under en stek och med locket på. Det ger en fantastisk kolsmak och ett väldigt saftigt och gott kött som smakar ljuvligt av grillat. Och så doftar det härligt i flera timmar i trädgården. Och under tiden kan man dricka martini i lugn och ro, till exempel (enligt grannen lenar det också i halsen - om än tillfälligt). Jag gillar verkligen Caj P:s Smoked hickory-marinad och till lammet idag har jag spetsat den med vitlök, rosmarin och timjan (från trädgården - såklart!). Så får vi ser vad det blir av det. Till detta ska vi äta ungsbakade nya potatis (mina Ovatio som jag satte i början av juli är perfekta nu), ungsbakad pumpa (den första nakenfröpumpan - entré!) och fetaost. Go´´kväll!

söndag 16 augusti 2009

Lök, Bonfire och temyntor

Idag har jag tagit in min nunera soltorkade lökskörd för vinterförvaring (nåja - det som blir över efter vårt allmänna lökfrosseri som vi hängett oss åt...). Så nu ligger gul lök, röd lök och charlottenlök instuvat i svalen - i försvarliga mängder, faktiskt. Stora, fina - och goda - lökar blev det i år. Härligt med skördelycka!

Jag har också planerat mitt rosfynd "Bonfire" på gården och det blev riktigt bra. Jag har läst mej till att Bonfire inte bara är ett rosnamn. AC/DC har släppt en skiva med namnet och det finns en eluppvärmd handske som kallas Bonfire (särskilt bra för mopedister, sägs det...). Det är ju också ett sällskap att hamna i om man är ros. Här ser du min Bonfire med Buddhan som den fick sällskap av:





Idag har vi också ätit första tomaten från en av plantorna "Moneymaker". Det är få saker som går upp emot en nyskördad och solvarm tomat! Och nu verkar det vara fler på gång snart - mums! "Gardener´s delight" verkar också komma igång nu - vi har ätit tre stycken med ett antal dagars mellanrum. Roligast är randiga "Tigerella" som verkligen är randig. Stoltast är jag för att jag dragit upp dessa tomatvänner själv från frö (utom "Ildi" som jag fått av mamma - det är en gul körsbärstomat med makalöst stora tomatklasar - rekommenderas både av mej och barnen!) och att de överlevde en övergödslig i maj och nu är jättefina planor med massor av tomater på. Det som man inte dödar blir tydligen härdat. Och så är jag ju också stolt över att jag bara gödslat dem med nässelvatten och att det fungerat jättebra (men det stinker verkligen - framförallt när barnen laddar vattenpistorerna med det som det råkades här en dag...).

Björnbären utanför vår tomt börjar mogna och är stora, saftiga, supergoda och många i år. Jag plockade några som jag och maken ska avnjuta ikväll. De är sanslöst taggiga - men så vackra:



Jag och sonen var idag på Katrinetorp i Malmö (precis vid Svågertorp), där jag aldrig varit förr. De har verkligen en fantastiskt köksträdgård - stor och med alla möjliga sorters grönsaker. Jag och sonen letade efter gigantisk vintersquash under jättebladen och tittade på dubbla solrosor, svartkål och underbara temyntor (jag är SÅ svag för temyntor och mina är riktigt fina i år). Det är inte utan man man blir lite glad när jag ser att jag lyckats slippa mjöldaggen på temyntan i år - så är inte fallet på Katrinetorp. Men den var alltså väldigt fin där ändå. Jag vill ha mer, mer!
Nu njuter jag av en varm, mörk augustikväll - jag älskar augusti! Allt högsommarhets har stannat av, nya rutiner skapas, det är mörkt när jag lägger mej, mycket att skörda men lite att sköta i trädgården - passar mej som handen i handsken (ja, den eluppvärmda Bofire då, kanske...).

onsdag 12 augusti 2009

Vaddå Pärleporten?


Konstigt namn på en trädgård? Ja, det är faktiskt min bror som kom på namnet (han döpte hånfullt min egenhändigt tillsnickrade portal till "Paaarleporten" - det är skånska för er norr om Hallandsåsen). Men jag anammade uttrycket när jag klurat på det en stund. För det är ju så jag betraktar min trädgård - som en alldeles egen, fantastisk och kraftgivande Pärleport. Tack för det, brorsan! Du ser "paaarleporten" (något mörk) här ovan.


I min blogg kommer jag att skriva om mitt trädgårdsliv - funderingar, vad jag gör och lite annat som jag får för mej. Hoppas att du gillar :-) !
Idag har jag - för fösta gången - varit på Cedergrens plantskola på Råå i Helsingborg. Bättre utbud av rosor och clematis får man leta efter! Jag var på span efter en klätterros till framsidan (ja - egentligen inte - det var mitt svepskäl för att få åka dit). Jag kom hem med en "Bonfire" - en av de piggaste och friskaste rosor jag nånsin sett, tror jag. Den är ceriserosa, småblommig och relativt rikblomande. Och så skär den sej alldeles fruktansvärt till våra engelskt röda plåtdetaljer och tak. Men jag sätter den i stället mot vår gård där vi har en rätt hög vägg så att det tar lång tid innan den kommer i kontakt med den röda plåtkanten till taket. Ock så är den ju för all del inte remonterande - jag (och andra) får stå ut med att det skär sig den korta tid som den kommer att blomma. Och för min del tror jag att det kommer att gå bra - den är ju så fin!
Ja - så blir det för mej i min trädgård ibland. Jag tröstar mej med Hannu Sarenströms ord om att man få odla sin dåliga smak i sin trädgård...
Nu ska jag ut och plantera!