lördag 29 augusti 2009

Sensommarbuketter och tigertomater

Jag har skaffat mej en väldigt trevlig morgonvana. När jag hämtar tidningen innan frukosten, brukar jag alltid gå förbi mina tomater. Nu när de mognar, tar jag en "Gardener´s delight" (de är flest, mognar snabbast - och väldigt goda) och äter på väg till brevlådan. En härlig känsla att starta kroppen med en egenodlad, ekologisk och solmogen tomat. Och det är inte bara "Gardener´s deligt" som mognar nu - "Tigerella" kommer starkt och jag och familjen har ätit ett antal tigertomater var (dotterns namn på "Tigerella"). Och det är en riktigt god sort! Det är dessvärre lite sämre med "Moneymaker", tycker jag. De mognar också nu, men det är inte mycket till smak i dem faktiskt. Men de har detdär härligt mjälla fruktköttet som bara egenodlade tomater har. Såhär ser mina tomater ut (kolla in de randiga "Tigerella" - som är orangeröda när de är mogna...):





Det är fortfarande en hel del som blommar i min trädgård och jag plockar buketter för att njuta maximalt av sensommarfägringen. Det blir härligt när de pastelliga sommarfärgerna blandas med de mer jordiga och intensiva höstfärgerna. Luktärtorna (som jag sådde lite sent i år) har kommit igång fint och är såå fina i färgerna i år. Såhär ser de ut på vårt sidobord:



Och nu kommer också två av mina favoriter - astrar och krysantemum. Jag bara älskar deras milda - men ändå så rikliga! - höstfärger. Och visst förstår man varför denna (på bänken i köket just nu) heter strålaster:





Chilin (Chayenne long slim heter den) har jag också börjat skörda. Den är perfekt till att marinera räkor med (tillsammans med vitlök, lime, salt, peppar och olivolja - som Ernst Kirschsteigers kräftor på TV) - och mindre bra att få i skärsår på fingrarna (ajajaj - vad det svider!). Såhär ser de som jag skördade idag ut i min hand:


Chiliräkor och nybakat bröd med kryddor från trädgården (dragon, persilja och rosmarin) i ska vi äta ikväll. Och grillad lax. Och något med spetskål - en av mina absoluta favoriter (måste så det nästa år - ska satsa på kål då, tänkte jag). Kålen med min egna charlottenlök (den vackraste löken - rosagröngulvitskimrande små ljuvliga lökar med alldeles lagom mild löksmak i) - ja, så får det bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar